ajutor !

by: mihaelanine
va rog doamnelor, care aveti robot si vare stiti o reteta de cozonac f.f.f. bun, ajutati-ma, pentru ca dupa reteta traditionala, aia cu framantatul 30', nu m-am descurcat cu robotul, sau poate pt ca eram obisnuita sa fac coca din 3-4 kg de faina si acum sincera sa fiu nu prea imi iese,. coca pare moale si habar n-am daca va creste chiar si in cuptor. sau poate aveti o reteta pt cozonac faut la robot, deci pt 500 g. faina. va multumesc anticipat si astept un suflet caritabil care sa ma ajute !
 

bdiana89

bdiana89

Cozonaci :)

28 Sep 2011, 11:47

Pe cine intereseaza retete de cozonac si nu numai se poate inspira de aici
www.retet-de-mancare.com

kamkrys75

kamkrys75

COZONAC

02 Apr 2010, 11:25

Ungi apoi aluatul cu galbenus batut,cu o pensula si dai la cuptorul bine incins,la foc domol,in primele 10-15 min ca sa se termine procesul de crestere, complet,apoi iutesti focul la potrivit si lasi pana ce cozonacul este copt si rumenit frumos(in total 25-35 min).
Scoti tava din cuptor,lasi cozonacul in tava inca 5-10 min sa se racoreasca,apoi il iei si-l pui pe un gratar pana se raceste complet.
Il poti pastra mai mult timp,daca il invelesti dupa racirea completa in hartie sau servet, apoi il introduci intr-o punga de plastic pe care o legi si-l depozitezi intr-un loc racoros.

kamkrys75

kamkrys75

COZONAC

02 Apr 2010, 11:25

Dimineata,se cerne de mai multe ori, 500 g faina,intr-un alt vas.
Peste ea se toarna maiaua si faina ramasa din vasul cu maia,se adauga sarea,ouale,zaharul
margarina topita si calduta,coaja rasa de lamaie.
Incepi sa omogenizezi,apoi adaugi din smantana,framantand,pana rezulta un aluat elastic si putin mai moale,dar care se desprinde de vas si de mana
Il scoti pe planseta de lucru,usor infainata,il mai framanti bine,avand grija sa nu rupi aluatul la framantat,apoi il portionezi in 3 parti egale.
Le rotunjesti si le latesti putin(cam cat o palma deschisa),le acoperi cu un servet si le lasi la cald,sa dospasca,30-60 min,pana-si dubleaza volumul.
Se intinde apoi fiecare bucata de aluat,cat lungimea tavii,se presara generos cu nuca amestecata cu zahar,lasand 2-3 cm pe margini libere,se stropeste nuca cu ulei si se ruleaza,avand grija sa se inchida bine capetele.
Se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt si se mai lasa 20-30 min la crescut,in loc cald,fara curenti de aer rece

kamkrys75

kamkrys75

COZONAC

02 Apr 2010, 11:24

Preparare:

Se aduc de dimineata in bucatarie toate ingredientele pentru cozonac,inclusiv tavile.

Maiaua se pregateste seara,astfel:

Intr-un vas se cerne faina de mai multe ori(eu am cernut-o de 3 ori)si se face la mijloc o adancitura mai mare(o gropita).
Intr-o ceasca se dizolva bine zaharul si drojdia,in lapte caldut si se toarna apoi in adancitura .
Se amesteca cu putina faina luata de pe marginea vasului astfel incat sa rezulte o compozitie de consistenta smantanii,care sa ramana in gropita,la mijlocul fainii,fara sa se imprastie.
Vasul se acopera cu un servet ,apoi se inveleste foarte bine.
Se lasa intr-un loc cald,fara curenti de aer rece,pana a doua zi

kamkrys75

kamkrys75

COZONAC

02 Apr 2010, 11:23

Ingrediente:

Pentru 3 cozonaci:

Maia:

-500 g faina
-150-200 ml lapte caldut
-1 lingura zahar
-2 cuburi (2x25 g)drojdie proaspata

Pentrucozonaci,mai avem nevoie:

-500 g faina
-1 lingurita sare
-2-3 oua
-175-200 g smantana
-2 linguri zahar
-1/2 margarina topita,dar numai calduta
-coaja rasa de la 1 lamaie
-ulei
-nuca macinata amestecata cu zahar(dupa gust)

autumn

autumn

Dap

13 Apr 2009, 10:41

Reteta asta o stiu si eu, am facut-o anul trecut, si iese bine la aparat!

tashulina

tashulina

Reteta

11 Mar 2009, 12:10

Asta e reteta trimisa de o prietena:

Aluatul

600 g faina
35 g drojdie
125 g unt
120 ml smantana mai groasa
100 g zahar
70 ml apa
50 ml lapte
1 zahar vanilat
4 galbenusuri
un vf. cutit sare
ceva extract de vanilie/vanilie macinata
coaja de lamaie (eu am pus din cea cumparata)
E bine ca toate ingrendientele, sa fie la temperatura camerei.
Se pune faina intr-un vas/vasul robotului.Se face o gaura in mijloc .Drojdia se freaca cu putina apa(din cei 70 ml,restul vine la aluat)si cu o lingurita de zahar(din cele 100 g).Se toarna in gaura facuta in faina si se lasa sa-si faca treaba vreo 10-15 minute.
Se amesteca drojdia lichida cu faina pe treapta cea mai mica a robotului /sau cu mana.Se adauga incet ,pe rand,restul de apa,laptele,galbenusurile,smantana,untul taiat cubulete,zaharul ,sarea,zaharul vanilat,extractul de vanilie si coaja de lamaie si se framanta bine, marind treptat viteza robotului,pana se desprinde aluatul de pe peretii vasului-Valabil pentru ambele metode,robot/framantat cu mana.
Aluatul se lasa la caldut sa creasca vreo 30-40 minute.Acoperiti vasul in care se afla aluatul cu folie transparenta,pentru a nu se usca,sau ungeti aluatul cu unt.

 
 
Recomandari

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!