Despre Dualitate

by: odadrian
Pentru Pisi
Mă înham la o dezbatere grea. În primul rând, deoarece am să reiau ceea ce am mai scris despre această sintagmă, o sintagmă întrucât presupune întotdeauna doi. Şi îmi vine în minte ce scria un autor francez: Un om şi cu om fac doi oameni, sau un om plus un om?
Revenind, dualitatea, pe care am denumit-o fiinţa din doi, este o căutare, apoi o împlinire în cazul în care doi oameni se întâlnesc, un el şi o ea, evident. La începuturi, zeii au creat o sferă, dar fiindu-le teamă de perfecţiunea sa, au tăiat-o în două. De atunci, spune legenda, cele două jumătăţi de sferă aleargă prin lume pentru a se întâlni. De aici şi sufletul-pereche, desigur. Fiinţa din doi înseamnă că el şi ea sunt versantele aceluiaşi munte, sunt pe aceeaşi lungime de undă, îi uneşte, poate, armonia contrariilor, ori destinul, ori viaţa. Şi, absolut, evident, dragostea. Fără dragoste orice legătură, prietenie nu poate avansa spre acel pisc al fiinţei din doi. Absolut orice îi poate uni pe doi oameni şi acest lucru îl ştiu numai ei. Dragostea este un cub de piatră pe care ei îl şlefuiesc împreună. Când merg pe stradă, nu merg, ci plutesc fosforecent. E covârşitor să descrii un univers de trăiri în câteva fraze.
Dualitate reprezintă acel cerc existenţial chinezesc, Ying şi Yang, prin care el este ea şi ea este el. Nu ştiu dacă te va mulţumi acest rezumat, dar am încercat să redau o esenţă. Nu uita că esenţele tari se ţin în sticluţe mici.
 

wyllma

wyllma

Foarte interesant...

10 Oct 2006, 14:27

...ceea ce dezbateti voi! Imi place sa se conecteze cat mai multe persoane sa-si spuna parerile, experientele ...Asa ,,simti'' sau mai bine zis ,,intelegi'' sentimentul care leaga doua persoane!Dragostea leaga doua persoane, care devin aproape telepate! Am simtit si eu aceasta, dar si afectiunea reciproca (legatura intre mama si fiica, sau parinti-copii, iubiti)!Cred ca oricui i s-a intamplat sa se gandeasca la cineva si in acel moment sa sune telefonul, ori , fiind intr-un loc, sa-mi doresc sa vad pe cineva si in momentul acela sa se deschida usa si sa apara acel cineva la care chiar ma gandeam!Se creeaza anumite afinitati intre persoane care au sentimente reciproce!Am momente cand neauzind vocea persoanei pe care o iubesti sa fiu trista, iar in mometul cand o aud sa-mi dea senzatia de bunadispozitie, sa simt cum imi revin corabiile acasa!Aceasta inseamna dualitate, senzatia de intreg,de , asa cum s-a scris ,YING si YANG! Sa simti dorul pentru cineva si nevoia de a-l simti, fie fizic, fie spiritual! Mi-ar place sa citesc cat mai multe despre aceasta ,,senzatie'', despre dualitate!
Va astept cu noi remarci!

odadrian

odadrian

Dragoste cu aprobare directă

09 Oct 2006, 19:20

"Dacă m-ar întreba cineva care e cea dintâi etapă în dragoste, aş răspunde că e să ştii să alegi momentul potrivit; la fel a doua şi a treia."
Montaigne
"Ce ţi-e şi cu alegerea acestui moment", scria în urmă cu ceva timp Dan Mucenic. "O tânără de la Tricodava povestea că a fost cerută în căsătorie, de către băiatul de care era îndrăgostită, în timpul unui meci de fotbal, la peluză. Şi culmea, echipa lui favorită era condusă! (Câte nu spune omul la supărare...) Un bărbat - om însurat de câţiva ani, tată a trei fete - îşi amintea cum, mergând cu prietena (actuala soţie) pe Lipscani, aceasta i-a spus, admirând o rochie în vitrină: cel mai târziu peste o lună, după ce ne căsătorim, aştept să mi-o faci cadou! dar tânărul care, timid din fire, a tot ezitat să-şi mărturisească dragostea şi, după ce a primit ordinul de recrutare şi a ajuns la cazarmă, şi-a dat seama că nici măcar adresa fetei iubite n-o ştia!
Sau alt caz cu un tânăr care, invitat la masă în familia logodnicei, a spus, de faţă cu o mulţime de lume: «Vă rog să nu vă supăraţi pe mine, să nu mi-o luaţi în nume de rău, dar - începând chiar de azi - nu mai vreau să fiu considerat logodnicul acestei fete. Am alte gânduri!» «Ce gânduri?», a izbucnit cea care se şi vedea părăsită. «Să ne căsătorim!»", a precizat el.
Referitor la ce mi-ai scris tu, cred că sunteţi o pereche aparte. Tu şi el parcă aţi fi o singură fiinţă, acea fiinţă din doi de care am amintit (Iată că se întâmplpă şi la alţii!) "Desigur", citândul iar pe Mucenic, "iubirea se bizuie pe un simţ (sau mai multe) aparte. Nu sunt deloc puţini cei pe care i-am auzit că simt când cei dragi se află în vreun pericol, când au vreo bucurie sau li s-a întâmplat vreun necaz. Mi s-a părut semnificativă în acest sens istorisirea unei tinere din Braşov: logodnicul îi era plecat la nişte rude, în Moldova, şi urma să sosească peste o săptămână. La numai două zile după ce l-a condus la gară, fata s-a trezit într-o noapte, plină de o mare bucurie. N-a înţeles ce se întâmplă, a crezut că a visat ceva frumos, apoi, ca împinsă de la spate, s-a apropiat de telefon şi a format numărul părinţilor băiatului. Suna ocupat! Mirată, a pus receptorul în furcă şi, după numai câteva clipe, s-a pomenit sunată de EL: se întorsese în urmă cu cinci minute, sunase la ea, dar răspundea ocupat!"
Minunată este puterea dragostei şi universală. Cras amet qui numquam amavit. Quique amavit cras amet: mâine să iubească cel care n-a iubit şi cel care a iubit să iubească mâine.

pisi

pisi

'neata,Adrian

06 Oct 2006, 12:35

F frumoase randurile tale si crede-ma ca traiesc miracolul numit iubire,dragoste,spune-i cum doresti. :)
Ceea ce nu pot intelege, de ce nu putem trai unul fara de celalalt(ma refer la iubitul meu si la mine in randurile ce urmeaza), de ce cand suntem la departare,ne simtim tristi si goi sufleteste ?
Stim amandoi ca suntem jumatatea celuilalt,ce ma amuza ca toata lumea a inceut sa ne spuna cam la jumatate de an de cand eram impreuna(intre timp s-au adunat aproape sapte ani de relatie) ca am inceput sa semanam la trasaturile fetei,la mers, la zambet,si chiar si acum,exista destule persoane care ne intreaba daca nu cumva suntem frate si sora ? Cum iti poti explica asta ?
Am ajuns chiar sa exprimam in acelasi moment exact ceea ce vroia si celalalt sa comunice sau ,spre exemplu, el ma suna si eu raman muta de uimire si chiar aveam telefonul in mana si vroiam sa-l sun pe el.
Toate acestea se intampla din cauza legaturii puternice care exista intre noi doi,ce crezi ?

Iti multumesc mult pt raspuns si-ti doresc o zi buna. :)
Viorica