Clubul de lectura

by: raluk
S-a deschis clubul de lectura de pe forumul Ele.ro!

Pentru a-l inaugura hai sa vorbim despre cartile noastre preferate sau despre ultimele carti pe care le-am citit si ne-au placut intr-un mod deosebit.
 

josephine

josephine

13 Sep 2006, 12:36

am terminat de citit ultimul templier acum ceva zile dar nu am avut timp sa postez...
sincer... astept sa iasa filmul. pentru o carte, mi s-a parut ca abunda in coincidente fericite si actiunea in totalitate e mult prea nefireasca. seamana putintel cu actiunea filmului "timeline".
si nici sfarsitul nu mi s-a parut incantator... ne amageste...
totul se vrea spectaculos, dar ii lipseste simtul realitatii - poate si de-asta e bestseller...
poate pe voi va va incanta mai mult.

some2077

some2077

scuze

24 Aug 2006, 15:59

john Steinbeck- fructele maniei
Frank Herbert- Dune

some2077

some2077

carti, carti

24 Aug 2006, 15:56

Va recomand carti culese de pe forumuri. Si de aici si din alte parti. Par foarte interesante.
Andrei Makine- femeia care asteapta
Pascal brukner- luna de fiere; iubirea de aproapele
Jeffrey Eugenides- sinuciderea fecioarelor
Arthur schopenhauer – viata, amorul si moartea
Nimic nu e intamplator- Robert hopcke
Tom sharpe – throw back
Cartarescu - Travesti”, “Orbitor” I si II, “Nostalgia”, “Levantul
Bernard Weber – Furnicile, Ziua furnicilor
Saint exupery – scrisorile unui condamnat
John Steinbeck –
Gabriel liiceanu – usa interzisa
G marquez- Despre dragoste si alti demoni
"Globalizarea. Nenumele nimicului" de Tiberiu Brailean
Dragostea in vremea holerei
'contrapunct' de huxley; merita...
Herman Hesse - Lupul de Stepa"...
"Numele trandafirului", Umberto Eco.
Aldous Huxley "Doua sau trei Gratii"

"Arcul de triumf" Erich Maria Remarque
kazuo ishiguro - "sa nu ma parasesti"...
raymond carver.."catedrala", "despre ce vorbim cand vorbim despre iubire"..
Carlos Castaneda, "Cealalta realitate",

Milan Kundera - Insuportabila uşurătate a fiinţei.
Jack Kerouac- ON THE ROAD ("Pe drum"),
Ce mica-i lumea! david lodge
Opera plutitoare (Floating Opera) de John Barth
MASINARIA ROCK AND ROLL si BUG JACK BARRON de NORMAN SPINRAD.

Kurt Vonnegut - "Abatorul cinci" ("Slaughterhouse Five"), "Fii binecuvantat, domnule Rosewater" si "Galapagos"
Frank Herbert
ernst junger - pe falezele de marmura

william burroughs - ghemul fundaturilor

Gabriela Adamesteanu - Dimineata pierduta

PORTRETUL LUI DORIAN GRAY a lui Oscar Wilde

nectaraelena

nectaraelena

divine_fragrance

24 Aug 2006, 11:34

intr-adevar interesant si bun articolul tau, eu regasindu-ma acum in cea de a doua categorie de cititori. Acum citesc o carte interesanta, Guliver in tara minciunilor de Ion Eremia, asemanatoare cu 1984 a lui G. Orwell. Multumesc de sfaturi.Am mai citit si alte carti de M cartarescu dar nu mi s-au parut extra. Asta e din cauza timpului si a programului meu, intre 7 ziua si 12 noaptea sint tot in agitatie, doi copii, baietii, o casa de tinut, serviciu , in cealalta parte a Buc, deci 2 ore dus 2 ore intors, deci numai in mijloacele de transport am timp sa citesc si de aceea prefer cartile usoare. Celelalte le voi citi la pensie cred.

maria1977

maria1977

la rascruce de vanturi

24 Aug 2006, 09:05

Am citit anul acesta "La rascruce de vanturi" si mi-a placut foarte mult. Este un roman dramatic, dar reusit, pe care il recomand.

dinescuramonaioana

dinescuramonaioana

Adam si Eva

23 Aug 2006, 21:54

Adam si Eva-scrisa de Rebreanu."La rascruce de vanturi" si "Jane Eyre" a surorilor Bronte.Vi le recomand cu caldura.

dinescuramonaioana

dinescuramonaioana

Adam si Eva

23 Aug 2006, 21:52

Rebreanu a scris aceasta carte care este extraordinara.Nu ma gandeam ca el poate scrie asa ceva."La rascruce de vanturi" si "Jane Eyre" sunt doua super carti.Vi le recomand cu caldura.

some2077

some2077

observatii

21 Aug 2006, 12:04

Citeam in mesajele mai vechi cum cineva era suparata fiindca a aflat sfarsitul unei carti si nu putea sa contnue sa o mai citeasca. Face categoric parte din categoria "cititori viciosi".Si multi sunt ca ea. Nu o condamn. aici suntem intre prieteni, caci toti iubim cartile.
O carte e valoroasa prin modul de constructie a caracterelor, prin ingeniozitatea solutiilor narative si prin talentul cu care reuseste sa creeze suspansul.
O carte e deosebita prin viziunea asupra lumii pe care o ofera, adica prin modul de intelegere a realitatii si prin atitudinea pe care o adopta fata de aceasta. Imi plac mai mult cartile din care transpare aceasta atitudine decat cele care se pretind "obiective", oferind doar o reflectare bruta a ei.
Dupa parerea mea, o carte trebuie sa ne formeze spiritual, sa ne ajute sa completam realitatea materiala cu viziuni spre profunzimea lucrurilor, fapt care ne face mai liberi versus materialism. Acelasi lucru il poate face o muzica buna. Cred ca fara latura aceasta, hranita permanent nu putem trai deplin.
Marturisesc faptul ca, in general nu m-a prea atras ideea de a discuta pe forumuri, dar acesta m-a provocat. Multumesc autoarelor acestor mesaje interesante.

divine_fragrance

divine_fragrance

continuare la "Hrana pentru spirit"

21 Aug 2006, 10:46

Indiferent de motivul şi scopul lecturii, important este cǎ încǎ mai existǎ cititori, ea rǎmânând un act indispensabil, coordonata necesarǎ de orientare în viaţǎ, o modalitate de a ne forma ca oameni; oferǎ existenţei noastre o dimensiune infinitǎ, deoarece este “hranǎ pentru spirit […] salvarea sufletelor”. „Graţie sufletului hrǎnit cu lecturi nu murim de tot.” (Nicolae Manolescu)

(articolul l-am publicat si intr-un ziar local; astept parerile voastre)

divine_fragrance

divine_fragrance

„Hranǎ pentru spirit”

21 Aug 2006, 10:45

Din punct de vedere al scopului lecturii, cititorii sunt catagosiriţi în douǎ grupe principale: cei pentru care literatura reprezintǎ un viciu şi cei care citesc din plǎcere şi dorinţǎ de cunoaştere.
Pentru primii literatura constituie un univers compensativ. Ei gǎsesc în operele literare speranţa iluzorie, pe care în viaţa realǎ nu mai au puterea sǎ o caute. Sunt consumatori lacomi ai beletristicii, pentru cǎ sunt oarecum constrânşi de factori interni sǎ citeascǎ: dorinţa intensǎ de a-şi satisface nǎzuinţele neîmplinite, pentru calmarea spiritului, a tumultului sufletesc, generat de nerealizare, insucces; se simt pe deplin mulţumiţi când se autoidentificǎ în pasajele, situaţiile, personajele unei creaţii literare; sunt dornici sǎ întâlneascǎ în cǎrţi experienţe similare cu ale lor. Aceştia trǎiesc frenetic şi inconştient faptele fictive, pe care le citesc, invadeazǎ spaţiului indeit din literaturǎ. Se lasǎ influenţaţi involuntar. Lectura devine o formǎ de evadare din cotidianul apǎsǎtor, un surogat, o resemnare, „o formǎ a fericirii” (Fernando Savater). Aceştia trebuie sǎ înţeleagǎ cǎ au nevoie de cǎrţi pentru a întelege cǎ trǎiesc, însǎ nu pentru a suplini actul trǎirii.
“Oamenii nu sunt mulţumiţi cu soarta lor şi aproape toţi – bogaţi sau sǎraci, geniali sau mediocri , celebri sau anonimi – şi-ar dori o viaţǎ diferitǎ de aceea pe care o trǎiesc. Deci, pentru a potoli – în mod fraudulos – aceastǎ dorinţǎ, s-au nǎscut ficţiunile. Acestea sunt scrise şi citite pentru ca oamenii sǎ trǎiascǎ vieţile pe care nu se resemneazǎ sǎ nu le aibǎ. [...] În orice roman clocoteşte un nonconformism, se zbate o nǎzuinţǎ. [...] Într-adevǎr, romanele mint – ele nu pot face altceva – dar acesta este doar un aspect al problemei. Celǎlalt este cǎ, minţind, ele trasnpun un adevǎr ciudat, care poate fi exprimat doar disimulat şi protejat.” (Mario Vargas Llosa)
A doua grupǎ, cea sǎnǎtoasǎ, citeşte din pasiune, curiozitate, din dorinţa revelǎrii unor noi orizonturi, îmbogǎţirii cunoştinţelor, a lexicului, imaginaţiei, pentru relaxarea minţii şi a sufletului.
Ar mai fi şi o a treia grupǎ alcǎtuitǎ din lectorii – deşi termenul este incorect atribuit - forţaţi de factori externi (profesori, anturaj, pǎrinţi, examene etc.) sǎ citeascǎ, însǎ ei nu trǎiesc bucuria lecturii, nu înţeleg literatura. Unii nu concep scopul lecturii, pentru cǎ îşi pun problema cǎ mult din ceea ce citesc uitǎ; de aceea, pentru aceştia, cititul devine o pierdere de timp.

divine_fragrance

divine_fragrance

Maria 1977,

21 Aug 2006, 10:40

Dau dreptate spuselor tale.

maria1977

maria1977

concluzie

21 Aug 2006, 09:33

Sunt de parere ca orice carte pe care o citim lasa o amprenta asupra noastra. Chiar daca am adorat-o, chiar daca nu ne-a placut, chiar daca ne-a deceptionat, orice sentiment pe care il avem citind o carte ne face sa invatam putin, sa "prindem experienta" chiar daca poate uneori doar la nivelul inconstinetului.
Chiar daca ma repet, sustin ideea parcurgerii unei carti fata de vizionarea filmului. Cititul ne deschide o lume proprie de interpretare a simbolurilor din carte, ne lasa imaginatia sa zburde, ne provoaca sa fim creativi. Filmul nu este decat o transpunerea a unui singur om, a regizorului, asa cum a simtit el scenariul. Cartea ne lasa libertatea de a ne imagina in stil propriu evenimentele petrecute. Din aceasta cauza, daca comentam o carte, fiecare dintre noi putem povesti altceva, fiecare a pus accent pe alte aspecte. In schimb, daca vorbim despre un film, putem povesti aceleasi lucruri, pentru ca toti am vizionat aceeasi poveste.

colombina

colombina

Sophie Kinsella

21 Aug 2006, 09:17

Am citit si eu dupa ce am vazut multe recomandari prin Cosmopolitan si Avantaje si parca si aci pe site - colectia Chic de la polirom. Mi-au placut cartile Sophiei Kinsella - "the confessions of a shopaholic" - pe romaneste Ma dau in vant dupa cumparaturi. M-am duc direct la British Council sa caut celelalte carti ale ei care nu au aparut inca in Romania si le-am citit pe toate. Super belea. Am devenit o readaholica a ei.

divine_fragrance

divine_fragrance

Sa cititi "Solaris"

20 Aug 2006, 12:57

de Stanilaw Lem. Asta daca nu ati vizionat filmul, care este destul de fidel cartii.
Este o poveste de dragoste plasatã într-un cadru SF, care se desfãsoarã într-un timp neprecizat din viitor. Doctorul Chris Kelvin este trimis sã investigheze cauzele comportamentului straniu al unui mic grup de oameni de stiintã, aflati la bordul statiei spatiale Prometheus.
Kelvin este prins în misterul acelei lumi stranii,unde oamenii de stiintã rãmasi in viata prezintã semne de paranoia, din cauza stresului provocat de rezultatele cercetãrilor fãcute de ei asupra planetei Solaris. Pe de altã parte, Solaris este o a doua sansã pentru el – aceea de a schimba deznodãmântul relatiei sale cu sotia sa Rheya, a cãrei moarte, cu câtiva ani în urmã, continua sã îl chinuie si sã-i provoace sentimente de vinovãtie.
Cartea trateaza eterna ide a posibilitatii schimbarii trecutului.

divine_fragrance

divine_fragrance

nectaraelena,

20 Aug 2006, 12:09

Ar trebui sa incerci sa citesti si altceva de Mircea Cartarescu; este unul dintre putinii nostril scriitori contemporani de success. Pe langa romanele magnifice, surprinzatoare, zic eu, (“Travesti”, “Orbitor” I si II, “Nostalgia”, “Levantul”) Cartarescu a scris si nuvele originale (recoman “REM”) si poezii, unele sentimentale (recomand “Cand ai nevoie de dragoste”), altele hazlii, unele cu subanatelesuri, ironice.
“De ce iubim femeile” s-a vrut a fi comerciala si accesibila, nu literatura in adevaratul sens. Stiu ca initial titlul cartii trebuia sa fie “Diavolul de hartie” (metaforic si cu subanteles), dar Editura a dorit schimbarea lui in ceva atragator si pe intelesul tuturor. Desi a fost anul trecut un best-seller, nu mi se pare o cxarte serioasa. Adevarata valoare a lui Cartarescu sta in ce ti-am enumerat mai sus. Sper c-o sa-ti placa!

divine_fragrance

divine_fragrance

"Ma dau in vant duipa cumparaturi"

20 Aug 2006, 11:39

Am primit in dar de ziua mea indragita carte "Ma dau in vant dupa cumparaturi" de Sophie Kinsella. Desi intamplarile mi se par duse la extrem, ireale, cam prea multa fictiune, Kinsella are o imaginatie debordanta, se vede, am ras cu multa pofta la fiecare experienta esuata a inconstientei Rebeccai Bloomwood. Personajul este dependent de cumparaturi, se simte in extaz dupa fiecare noua achizitie, iar cand este deprimata, shoppingul o invioreaza instantaneu; incearca mereu sa scape de multele si insemnatele datorii - este chiar foarte creativa in asa ceva - si, din lipsa banilor, cauta sa se vindece de mania cumparaturilor si sa faca economii, dar cade mereu in patima shoppingului; cumparaturile sunt pentru Becky precum drogurile, sau ca oricare alt viciu. Ce bine ar fi daca la fiecare necaz al nostru, ar fi de ajuns sa ne cumparam ceva nou, pentru a ne binedispune si a uita cu desavarsire ce ne apasa! :)) Cartea este de un umor negru, desi nu mi-a placut ideea de final fericit, in urma caruia eroina obtine o slujba foarte buna (tipa, se stie, era prostuta si nepriceputa) si un sot perfect, cand ea nu muncise deloc pentru aceste realizari, deci nu le merita.

divine_fragrance

divine_fragrance

Ce spuneti despre "De veghe in lanul de secara" ?

20 Aug 2006, 11:19

"De veghe in lanul de secara" de J. D. Saligner este, dupa parerea mea, una din putinele carti care trateaza psihologia baietilor adolescenti. Imi place personajul Holden Cauldfield- personaj din aceeasi categorie cu Huckleberry Finn - pentru ca lupta pentru propria identitate intr-o lume care depersonalizeaza, uniformizeaza, distruge inocenta specifica fiintei umane. Armele sale sunt simple: o sinceritate debordanta, dublata de un extraordinar simt al umorului. Desi actiunea cartii (cu vreo 200 pagini) se petrece in doar 3 zile actiunea cartii este tumultoasa, in acest timp Holden schimbandu-si radical viata. Scris la persoana I, din perspectiva unui pusti de 17 ani, romanul a devenit emblematic pentru toti adolescentii revoltati de ipocrizia lumii adultilor.

divine_fragrance

divine_fragrance

Cum vi se par romanele lui George Calinescu?

20 Aug 2006, 11:02

George Calinescu a avut o intensa activitate literara. Ma intreb cand a avut omul acesta timp sa scrie atat de mult. S-a ocupat de toate domeniile literaturii. A scris versuri („Lauda lucrurilor”, „Cronicile optimistului”), dramaturgie („Sun sau Calea neturburata”(mit mongol), „Ludovic al XIX-lea”, „Teatru”), romane („Cartea nuntii”, „Enigma Otiliei”, „Bietul Ioanide”, „Scrinul Negru”), critica si istorie literara („Viata lui M. Eminescu”, „Opera lui M. Eminescu”, „Viata lui Ion Creanga”, „Istoria literaturii romane. Compendiu”, „N. Filimon”, „Gr. M. Alexandrescu”, „Ion Creanga (viata si opera)”, „V. Alecsandri”).
"Enigma Otiliei" am citit-o cu nemaipomenita placere, ma indragostisem chiar de personajul Felix Sima; cred ca imi placea ideea de tanar de 18 ani, chipes, ambitios, student la medicina, care iubeste patimas, foarte respectuos si cult.
"Cartea nuntii" m-a impresionat prin modul senzual in care este descrisa iubirea, inocenta personajului Vera, simbolizand ideea de puritate care era asociata tinerelor fete, dorinta unui barbat (personajul Jim) pentru intemeierea unei familii si drama personajului Silvestru, ratat in toate planurile.

nectaraelena

nectaraelena

maria_20

20 Aug 2006, 10:18

Ma bucur ca propunerea mea a fost luata in serios si cred ca-ti vor placea cartile. In rest o vacanta placuta.Multumesc de sugestiile noi de carti, desi pe unele le-am citit poate le voi reciti.Harry Potter e o carte buna , de aceea a avut asa succes, Cismigiu &Company, cartea adolescentei, Mircea Eliade-fara cuvinte,La rascruce de vinturi-buna, dar nu o dau pe Pride&prejudices, Mircea Cartarescu-doar De ce iubim femeile, restul prea greu, Mihai Drumes -de acord cu ce s-a scris, Henriette Yvonne-Stahl si Hortensia Papadat -Bengescu nu le pot suferii, le-am citit dar asta nu inseamna ca mi-au si placut, ca si Sadoveanu de altfel, Zaharia Stancu nu imi place, daca ai citit Harry Potter puteai sa incerci si Diavolul se imbraca de la Prada, pentru ca oricine are o sefa rea sau colega cu aere de sefa rea ( asta pt. Divine_fragrance).

maria_20

maria_20

divine_fragance

19 Aug 2006, 21:37

Cismigiu & Comp este o carte care descrie foarte frumos adolescenta si relatiile dintre tineri . Mi-a placut foarte mult sa o citesc si, din cand in cand, o mai rasfoiesc si recitesc pasajele preferate atunci cand mi se face dor de ea . Chiar am fost tentata sa studiez in Lazar, dar pana la urma am nimerit in liceul lui Mircea Cartarescu ... in orice caz, anii de atunci nu se compara cu cei de acum , iar viatza de liceu este cu mult schimbata ...
"La rascruce de vanturi" este de asemenea o lucrare interesanta si foarte bine elaborata. Am citit-o cu placere, finalul parandu-mi-se destul de linistit, avand in vedere intriga destul de complicata a romanului .

maria_20

maria_20

nectaraelena

19 Aug 2006, 21:26

Am inceput sa citesc Furnicile de Weber , cartea mi se pare interesanta pana in momentul de fata (numai ca merge mai greu deoarece o am in format electronic). Zilele trecute am vazut la librarie si Revolutia Furnicilor si probail k o sa mi-o procur, so, cand le voi termina o sa iti spun opinia mea completa

divine_fragrance

divine_fragrance

Cine a fost tentat de "Harry Potter"?

19 Aug 2006, 15:48

Fascinata de SF, am fost captivata de lumea Harry Potter. Am devorat toate cele 6 carti si am vizionat cele 4 filme, aparute pana acum. J.K. Rowlling a creat o noua lume, cu adevarat magica (sens propriu si figurat), care desi redusa la reguli vrajitoresti si situatii de un suspans sfasietor, pentru copii, raul luptandu-se in permanenta cu binele (astept ultima carte sa vad daca il si invinge, asa cum se intampla de obicei), exprima adevaruri general valabile, ca de exemplu: oamenii vor avea intotdeauna nevoie de un salvator sau cel putin vor sa creada ca, in situatiile grele, imposibile, cineva puternic si neinfricat se va lupta pentru ei; micile treburi casnice si de rutina zilnica s-ar vrea facute cu mare usurinta, numai rostind incantatii magice; pentru a fi evidentiate, conflicetele sociale, atat de obisnuite zilelor noastre, au fost create adevarate lupte intre vrajitori; indifferent de numarul si gravitatea obstacolelor intampinate, prieteniile adevarate rezista; pentru ca binele sa invinga, trebuie sa se sacrifice mereu cineva, pentru ca greselile facute de rau sa fie rascumparate (in ultimele carti moare cate un personaj pozitiv).

divine_fragrance

divine_fragrance

Ati citit Cismigiu & comp.?

19 Aug 2006, 15:19

Imi amintesc ce copios m-am amuzat, citind, pe nerasuflate, bineinteles, "Cismigiu & comp." a lui Grigore Popescu-Bajenaru. Pe parcursul cartii, rememoram nazbatii de-alea mele din scoala. La final mi-am dat seama ca sub aparenta sa simplitate, cartea dezvaluie drumul initiatic pe care omul il parcurge din adolescenta pana la maturizare, adica in anii de scoala, cand este supus, asa cum fidel ilustreaza si romanul, unor reguli stricte impuse de profesori, care, mai tarziu, vor degenera in reguli impuse de viata, iar relatiile simple si nevinovate dintre colegi, facute in timpul liceului, primele relatii din viata unui om, se vor transforma in serioase si coplicate relatii sociale. Titlul m-a atras sa citesc cartea. Mi s-au parut incantatoare descrierile Bucurestiului de alta data, ale cladirilor, liceelor si, in special, ale vechiului Cismigiu. Poate m-a marcat atat de mult si pentru faptul ca mi-am dorit mereu sa locuiesc in Bucuresti, m-a ademenit mereu viata agitata de acolo,iar pana acum nu am avut ocazia.

divine_fragrance

divine_fragrance

Addy,

19 Aug 2006, 14:50

Am fost si eu tentata sa-mi cumpar "Diavolul se imbraca de la Prada" (imi place titlul:)). Ulterior, a fost intens mediatizata, mai ales dupa lansarea filmului omonim, incat a devenit comerciala si am ajuns la concluzia ca nu este literatura adevarata, cu personaje, narator, situatii artistice, specifice unei carti, ci un scenariu de film modern sau o carte superficiala, cu situatii si intamplari ireale, duse la extrem, care oglidenste probabil luxoasa viata a celebritatilor din Occident.

divine_fragrance

divine_fragrance

Maria1977,

19 Aug 2006, 14:28

Vorbeai frumos despre "Mandrie si prejudecata"; si pe buna dreptate. Cate dintre noi nu l-au indragit pe distinsul domn Darcy (chiar si numele duce cu gandul la rangul social al acestuia) sau nu a suferit alaturi de inteleapta Elisabeth? Si cate nu s-au bucurat la finalul fericit al cartii? Jane Austen ne-a purtat cu multa iscusinta in viata britanica de la inceputul secolului XIX, romanul ei de succes fiind o oglindire a situatie de atunci (fastuoasele baluri, grija tinerelor fete si a familiilor lor pentru casatorie, lupta pentru avere, relatiile sociale, viata rurala si viata urbana).

divine_fragrance

divine_fragrance

Literatura rusa

19 Aug 2006, 14:11

Maria_20, dau dreptate spuselor tale despre literatura rusa. Imi place Tolstoi in mod deosebit, pentru abilitatea de a contura riguros personajele, dovedindu-se un fin observator si bun cunoscator al psihologiei umane. Operele sale, de ample dimensiuni si fire narative "incurcate", par a imortaliza situatii de viata si personaje care au existat cu adevarat, stilul de a scrie al autorului fiind foarte autentic si expresiv.

divine_fragrance

divine_fragrance

Maria1977,

19 Aug 2006, 13:53

Scarlett O'Hara este personajul meu preferat din operele literare citite. Studiind-o, am observat bucuroasa asemanari intre personalitatea mea si acest personaj, in ceea ce priveste tenacitatea, perseverenta, spiritul hotarat si usurinta de a trece peste greutati. Margaret Mitchell a creat un personaj semnificativ, cu trasaturi definitorii si replici memorabile.

divine_fragrance

divine_fragrance

Dama cu camelii

19 Aug 2006, 13:27

Romanul "Dama cu camelii" al lui Alexandre Dumas-fiul l-am citit cu mare interes, ştiind cǎ este bazat pe o experienţǎ reala a autorului. Ma interesa povestea tragicǎ a unei curtezane, despre care aveam doar cunostinte foarte vagi. Mi-a atras atentia modul in care autorul “manevreaza” naratorii, opera avand mai multi naratori-personaj, care relateaza scene diferite, nu unul singur care sa intruchipeze eroul actiunii si copia fidela a autorului asa cum s-ar fi asteptat cititorii. Opera este scrisa sub forma unei povestiri in rama, povestea cadru fiind relatata de un personaj insignifiant, a carui identitate nu este dezvaluita; acesta sustine ca a cunoscut povestea tragica indeaproape, fiindu-i la randu-i istorisita de catre unul din protagonistii aceteia, Armand Duval, personajul care reprezinta identitatea autorului (a se observa si pastrarea initialelor numelui), aceasta constituind povestea in rama. Marie Duplessis, faimoasa curtezana pariziana, a carei tumultoasa poveste a dat nastere acestei carti si l-a indemnat pe Verdi sa compuna celebra “Traviata”, este imortalizata in roman sub numele de Marguerite Gautier. Sub aparentul subiect al lumii curtezanelor, opera trateaza eterna tema a conditiei umane, depasirea si degradarea ei.

divine_fragrance

divine_fragrance

complex

18 Aug 2006, 15:08

"Wuthering Heights" surprinde viata a 3 generatii din cele familiile Earnshaw si Linton, evidentiindu-se astfel amploarea si complexitatea actunii.

divine_fragrance

divine_fragrance

De studiat.

18 Aug 2006, 14:55

"Wuthering Heights" de Emily Bronte - desi scris intr-o perioada cand femeile erau discriminate, autoarea fiind nevoita sa scrie sub pseudonim de barbat, romanul a avut un puternic rasunet in epoca. Actiunea operei este tumultoasa, personajele puternic conturate si individualizate, ale caror personalitati intra in conflict, generand adevarate drame si obsesii.Romanul debuteaza cu restrospectiva, fiind scris sub forma unei povestiri in rama; firul narativ este bine evidentiat.