Dragoste dincolo de frontierele religiei

by: cezarra
Probabil ca sunteti familiarizate deja cu femei care se plang din cauza unor iubiri neimplinite. Dar, va rog sa ma ascultati si, daca puteti sa ma ajutati, va rog, nu ezitati.Am 21 de ani, s isunt studenta in anul 3 la Universitatea Politehnica Bucuresti. Nu sunt multe zilele ce ma despart de el, student, ca si mine, la aceeasi facultate, in acelasi an, aceasi grupa(probabil, dupa redistribuirea pe specializari). Dar aceste zile m-au terminat sufleteste si trupeste: nu pot dormi, ce sa mai spun de mancat.Ma gandesc numai la el, si nu pot sa nu plang de fiecare data cand imi vin in minte cuvintele lui:"nu putem avea o relatie asa cum tu iti doresti".Motivul despartirii: apartinem a doua religii diferite: el e baptist, eu crestin-ortodoxa. Mai presus de iubirea noastra, insa, sta credinta si dragostea pe care o purtam lui Dumnezeu: nici unul din noi nu vrea sa isi paraseasca religia. In ciuda acestiu fapt, martor mie El ca il iubesc si numai El stie cat de mult ma iubeste. Ceea ce imi doream eu de la el era o relatie incununata de Dumnezeu, insa peste tot aud ca nu se poate, ca nu se pot face asemenea casatorii, intre baptisti si ortodocsi, si nu pot sa nu ma intreb de ce? Dumnezeu ne-a cerut ca pe El sa Il iubim, mai presus de orice, si asta facem, insa il iubesc si pe el, si Dumnezeu nu prigoneste dragostea, ea fiind singura care ne poate salva.Asa ca fac un apel disperat la dumneavoastra, toti cei care citit aceste randuri, daca cunoasteti situatii asemanatoare, sau stiti vreo solutie, va rog, nu ezitati sa imi trimitei e-mailuri pe adresa cezara_g@yahoo.com.Va multumesc ca ati citit aceste randuri si va rog sa nu treceti cu vederea.
 

victoria10

victoria10

cezara...

28 Mar 2008, 16:49

sunt in aceiasi situatie ca si tine.as dorii sa stiu ce sa intamplat cu voi?va-ti despartit?

viorelia

viorelia

Salut

13 Oct 2007, 19:36

As vrea sa stiu daca mai sinteti impreuna.Nu renuntati la iubire!!!

doe

doe

cezara...

03 Oct 2006, 18:02

daca vrei sa te ajutam fane un semn
mai sunteti impreuna.
Iubirea e frate cu religia, dar nu cu religia care a fost creata de derbedei(oameni).
Religia este ceva divin ceva care este in noi, nu in exteriorul nostru.
E greu intradevar sa treci de la o religie la alta din cauza parintilor si a biserici.
Dar nu artrebui ca asta sa va opreasca din iubire.
Casatoria este un contract social, asa ca de ce sa va mai casatoriti ca oameni cu interese meschine vor sa aiba cati mai multi adepti, i-a nu le faceti pe plac.
Dragostea invinge tot.
Fiti in continuare evadati fiecare in iubirea celuilalt si nu tineti cont de acei meschini.
Daca el te iubeste cu adevarat nu lar impiedica sa fiti incontinuare impreuna
Ca nu se va castori cu tine, ce ca doar nu casatoria este iubire

felinessa

felinessa

stai un pic...

21 Aug 2005, 10:09

... ca nu este deloc asa de grav cum o face el sa para (sau cum altii o fac sa para). In primul rand, nu sunteti de religii diferite: sunteti amandoi crestini, care se intampla sa apartina unor denominatii diferite.

Ai putea sa-mi spui cine ti-a spus ca o casatorie ar fi imposibila? El sau altcineva care este baptist? Mie mi se pare mai mult o incercare de convertire fortata, pentru ca interdictia nu exista in biserica noastra, si e flexibila in a lor.

Ca ortodox, ai voie sa te casatoresti in biserica cu alt crestin, cata vreme persoana respectiva a fost botezata. Deci daca un preot iti spune ca nu e posibil, te minte. Am gasit informatii oficiale in sensul asta, confirmate de preotul meu, pe care l-am intrebat pentru ca prietenul meu e anglican (dar nu practica, asa ca s-ar fi convertit). Deci si eu sunt intr-o situatie similara, dar mi s-a spus ca ne putem casatori fara probleme pentru ca si el a fost botezat crestin.

La baptisti, este mai rigid, si intr-adevar am gasit informatii ca cei foarte conservatori se opun casatoriile inter-faith. Citatele din Biblie care ti se vor oferi vor fi mai ales din Sf. Pavel (II Cor. 6:14-16)sau I Pet. 2:9-10; ori din Vechiul Testament: Amos 3:3, Deut. 7:3-4, Gen. 6:1-5, Gen. 24:3-4, Gen. 28:1, etc. Problema e ca toate aceste citate se refera la credinciosi si necredinciosi, si sunt scoase din context. Faptul ca amandoi sunteti crestini anuleaza argumentul, pentru ca credeti in acelasi Dumnezeu, in Iisus, etc. Deci exemplele sunt aplicate fortat si nu au relevanta. Iar daca cineva incearca sa-ti spuna ca nu esti crestina pentru ca nu esti baptista, aminteste-le prieteneste ca biserica noastra exista de 2000 de ani, iar a lor de 400 cel mult (desi landmarkistii vor insista asupra originii pre-catolice si apostolice, bazata pe Ioan Botezatorul si Iisus, dar asta se bazeaza pe interpretarea gresita a lui Matei 16:18; cei care sustin asta vor trebui sa explice apartenenta la o familie de erezii, incluzand albigensienii si catharii, ale caror idei sunt considerate eretice atat de noi, cat si de baptisti). Ideea e sa nu te lasi intimidata si invinovatita de cei care nu-ti respecta traditia si felul de a gandi.

Desi nu parea incurajator, am mai cautat raspunsurile unor pastori pe tema asta. Si surpriza ... Reproduc aici unul, din care am inteles ca i-ar preocupa compatibilitatea cuplului si acceptarea unor idei teologice, dar ca nu exista o interdictie formala:

"Baptist Church - Christian: The Rev. Edwin M. Brown, pastor of First Baptist Church of Ridgefield Park would only marry an inter-faith couple if both parties agreed with certain beliefs: e.g. the deity of Jesus, salvation through faith, resurrection, intercession of Jesus on their behalf, etc. He would hold "several counseling sessions to ensure compatibility before performing the ceremony."

- deity of Jesus - ca ortodocsi, credem in divinitatea lui Iisus
- salvation through faith - sigur, numai ca la noi conteaza si faptele
- resurrection - evident
- intercession of Jesus on their behalf - aici e mai putin dificil, pentru ca daca Iisus e "our king and our God," cum se spune la noi, nu se pune problema interventiei Lui pentru ca El este parte din Dumnezeu; oricum, problema e mai mult filozofica, pentru ca noi am spune ca Fecioara este cea care intervine (cum ne rugam la vesperi, de exemplu, mai ales ca biserica la care ma duc eu este dedicata Fecioarei)

Deci punctele teologice cu care ar trebui sa fii de acord ca sa te poti marita cu un baptist nu sunt deloc dificile sau prohibitive. Totul este sa gasiti un preot si un pastor mai deschisi la minte, care nu or sa va minta asupra drepturilor pe care le aveti. As sugera doua ceremonii, ca toata lumea sa fie impacata.

Deci fie foloseste religia ca un motiv sa se desparta de tine (ca sa nu-ti spuna adevaratul motiv), fie, din pacate, este fundamentalist, ceea ce iti va crea probleme pe termen lung, pentru ca nu iti va respecta credinta si preceptele teologice in care crezi, ci va incerca sa te converteasca (nu suntem obisnuiti cu asta pentru ca biserica noastra nu pune accent pe evanghelizare, ca bisericile protestante). Daca vrei sa citesti mai mult despre ce drepturi ai, iti recomand site-ul Bisericii Ortodoxe din America - www.oca.org - care are un FAQ si articole excelente (scrise de oameni deschisi la cap si care practica o ortodoxie academica, fata de cea monastica si foarte conservatoare de la noi). Mai scrie-ne si spune-ne ce se intampla. Mai sunteti impreuna sau v-ati despartit formal?

caprone_nucleare

caprone_nucleare

dragoste dincolo de frontierele religiei

21 Aug 2005, 00:02

Draga Cezara,eu cred ca atunci cind iubesti, religia nu are nici-o importanta...eu sint ortodoxa iar sotul meu este catolic...ne-am casatorit cu ritual ortodox,insusi preotul a spus ca nu este nici-o problema,deoarece Dumnezeu e unul,indiferent in ce mod si in ce limba il chemam...eu am continuat sa respect sarbatorile si traditiile ortodoxe iar el pe cele catolice...
Un prieten de-al nostru,de religie catolica,s-a casatorit acum o saptamina in Maroc,cu o fata de religie musulmana pe care a cunoscut-o acolo,in vacanta fiind ,acum citeva luni...el s-a convertit la islamism formalmente,pt a se putea casatori,dar cind se vor intoarce fiecare va respecta propria religie...
Cind iubesti cu adevarat treci peste toate barierele:distanta,religie etc...
Iti doresc sa-ti poti realiza visul...depinde doar de voi doi...