dispune el sa nu mai port numele copiilor mei?!

by: tiana
Buna,
Vreau sa va intreb daca vi se pare normal(legal-am inteles ca este!) ca in cazul unui divort de un sot alcoolic, neispravit, ratat, sa poata el dispune daca sotia sa mai poarte sau NU numele lui, adica numele copiilor care au rezultat din aceasta casatorie, a copiilor ei, pe care i-a luat ea in ingrijire cum de altfel s-a intamplat de mult timp.
Cred ca este o reminiscenta din vremuri cand femeia nu putea sa ia hotarari in ceea ce o priveste, cand demnitatea femeii eraceva inexistent!
Si mai cred ca trebuie sa facem ceva!
Cu stima!
 

codreanu

codreanu

nume dupa divort

13 Sep 2005, 10:22

Potrivit legislatiei actuale din Romania la desfacerea căsătoriei prin divorţ art.40 din C. fam. oferă două soluţii în privinţa numelui ce se va purta după divorţ.

Soţii se pot învoi ca şi după divorţ soţul care a luat numele de familie al celuilalt soţ, în timpul căsătoriei, să poarte acest nume. În lipsa unei învoieli între soţi instanţa poate da această încuviinţare pentru motive temeinice.

A doua situaţie se referă la cazul în care, între soţi nu există o asemenea învoială sau instanţa nu a dat încuviinţarea. In acest caz fiecare soţ îşi reia numele anterior căsătoriei.
Aveti dreptate dar din pacate asta este legislatia din Romania.Pote intr-un viitor nu prea indepartat se va schimba.