drepturile angajatului

by: gabrielle_24
Buna seara,
Am si eu cateva intrebari si sper ca dumneavsoatra sa ma ajutati sa gasesc raspunsurile. Este normal sa fii obligat, ca si angajat, sa lucrezi weekendurile atat timp cat cartea de munca ai semnat-o pt 8 ore de munca/zi 5 zile/ saptamana? Adica.sa fii obligat sa lucrezi weekendurile si sa nu fii deloc platit pt asta. Din cate stiu orele suplimentare se platesc. Sau...sa nu ti se dea in 2 ani de munca niciodata un stat de plata si cand ceri la contabilitate sa primesti drept replica:" nu se dau state de plata pt ca banii se livreaza pe card". Plus ca nu s-a semnat niciodata Protectia muncii. Astfel de lucruri nu sunt pedepsite prin lege? Va intreb pt ca nu sunt foarte bine informate cu privire la noile legi preazute in Codul muncii si poate ma puteti lamurii.

Va multumesc
 

ava774

ava774

,

18 Iun 2008, 16:47

In alte tari ai sanse destul de mari sa iti denunti angajatorul si acesta sa fie si pedepsit si sa te si despagubeasca.

Si eu am lucrat in Spania... insa pentru straini e alta treaba. E un fel de exploatare BIG TIME. Ori stai si inghiti ori pleci. De aia le merg lor afacerile, pt ca strainii sunt obligati sa inghita.

La noi insa, angajatorul stie exact cum sa se invarta astfel incat sa fie exact la limita legii si sa nu ii poti face nimic pe cale legala. Ori te conformezi ori pleci :(

Insa nu ne-ai dat detalii...ce firma, cu ce se ocupa, cum anume va obliga sa veniti in weekend... ce se intampla daca nu vii in weekend, etc.

Eu cred ca singura solutie e sa incerci sa-ti cauti in alta parte. Daca vrei sa-l pedepseti pe cale legala, fa-o. Apeleaza la un avocat, explica-i problema, si el o sa stie exact ce sa faca.

panterootza

panterootza

nu doar in Romania,

30 Apr 2008, 13:01

ci si in alte tzari nu sunt respectatzi termenii stabilitzi in contractul de munk...eu lucrez in Spania si am contractul de 2 ani.Cine il citeste,cu sigurantza gandeste k sunt o angajata norocoasa(weekendurile libere,comision din vanzare lunar,al13lea salariu,concediu 30 zile nelucratoare anual,etc..);realitatea e alta insa...iar cand l-am semnat,i-am spus sefului zambind:´´ce bine traiesc de azi inainte´´(a fost doar o ´´intzepatura´´pt k stiam k e un contract fictiv);la care el raspunde:´´noi avem alt contract,verbal´´...care o fi ala,nu stiu!?k nici macar pe cel verbal nu il respecta...si da,asa ar fi mai mult decat normal,k legea sa pedepseasca incalcarea contractului!dar cui ii pasa?