FERTILIZAREA

by: nena
Pentru ca multi gresim la acest capitol,m-am documentat si am gasit ceva interesant:
Aportul regulat de ingrasaminte este recomandat mai ales in perioada de crestere activa a plantei ,aceasta insemnind din martie pina in septembrie.O fertilizare corecta impune citeva reguli:
-ingrasamintele se administreaza numai plantelor sanatoase cu o foarte buna inradacinare.Deci plantele bolnave nu se ingrasa pina nu se stabileste precis cauza imbolnavirii si eliminarea ei.
-in perioada de repaus (de obicei iarna)nu se aplica ingrasaminte.
-plantele tinere se ingrasa cu cantitati si concentratii mai reduse.
-pamintul din ghiveci trebuie sa fie umed in momentul ingrasarii.Se uda plantele cu o zi inainte.Sarurile minerale administrate in pamint uscat provoaca de cele mai multe ori arsuri pe radacini.
-frecventa fertilizarii se stabileste in functie de vigoarea plantei,ritmul de crestere,nivelil celorlalti factori de mediu,etc.si poate fi saptaminala sau chenzinala.De regula,la fiecare a 4-a udare se face o fertilizare.
-concentratia solutiei de ingrasaminte suportata de cele mai multe plante este de 0,1-0,2%(1-2 grame ingrasaminte la 1 litru de apa).In comert,ingrasamintele minerale se gasesc in una din urm. variante:
*pudra,granule,pastile,,care vor trebui dizolvate in apa,la concentratia 0,1-0,2% si aplicate sub forma de solutii
*granule cu ingrasaminte imbracate intr-o pelicula organica sau din plastic care se incorporeaza in pamint si elibereaza lent (3-9 luni) elementele minerale (de ex.Osmocote,Basacote,Hormonutral)
*batoane care se ingroapa in pamintul de linga marginea ghiveciului
*flacoane cu solutii concentrate in care caz se respecta cu strictete modul de folosire prescris de fabricant.
Unii amatori folosesc ca sursa de ingrasaminte apa rezultata la spalarea carnii sau pestelui.Nu este gresit.Se impune insa filtrarea paei deoarece bucatelele de carne sau peste putrezesc in pamint si emana mirosuri neplacute.De asemenea,exista inconvenientul depunerii grasimilor pe particulele de pamint,care impiedica buna aerisire a radacinilor.
Cu speranta ca am fost de ajutor,va doresc ca florile sa va "zimbeasca" in fiecare dimineata!
 

sunshine84

sunshine84

:)

22 Feb 2012, 15:52

multumim pentru informatii